Normal idrar rengi içindeki pigmentlere ve ne kadar konsantre veya seyreltik olduğuna bağlı olarak açık sarı ile amber rengi arasında değişir.
Normal idrar rengi ne kadar su içildiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çok su içildiğinde idrar içindeki pigmentler seyreltik hale geldiği için idrar rengi açılır. Az sıvı alındığında ise idrar içinde bulunan pigmentler daha yoğun olduğundan idrar rengi koyulaşır.
İdrar renk değişiklikleri neden olur?
İdrar rengi besinlerde bulunan pigmentlere veya kullanılan ilaçlarda bulunan boyar maddelere bağlı olarak değişebilir. Örneğin pancar yiyenlerin idrarı pembe veya kırmızı olabilir veya vitamin içenlerin idrarı sarı veya turuncu olabilir.
Yukarıda bahsedilen normal durumların dışında idrar rengi değişiklikleri bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin kırmızı kahverengi idrar rengi nadir görülen porfiri hastalığının göstergesidir. Ayrıca idrar kırmızı, mavi, yeşil, koyu kahverengi çıkabilir.
İdrar rengini etkileyebilecek faktörler nelerdir?
Yaş: Kişinin yaşı idrar rengini değiştirebilecek en önemli faktörlerden biridir. Çünkü 50 yaşın üzerindeki erkeklerde prostat problemlerine bağlı olarak idrarda kan bulunabilir. Bu da idrar rengini kırmızıya çevirir.
Kalıtım: Ailesinde böbrek taşı veya böbrek hastalığı olanlarda aynı hastalıkların olma riski fazla olur. Bu gibi durumlarda da idrarda kan olmasına bağlı olarak idrar rengi kırmızıya dönüşebilir.
Ağır egzersiz: İdrarda kan görülmesine sebep olduğundan idrar rengi değişebilir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder