İdrar vücutta üretilen sıvı bir atıktır. İdrarın içinde normalde bulunan maddeler belirlidir. İdrarın içinde bulunan maddelerin değişiklik göstermesi veya normalde bulunmayan maddelerin bulunması bazı hastalıklar için yol gösterici olabilir. Bu sebeple idrar tahlil edilerek içinde bulunan maddelerin miktarına göre özellikle idrar yolları olmak üzere bazı hastalıklara teşhis konabilir.
İdrar tahlili dendiği zaman tek bir tahlil yapıldığı düşünülebilir ancak idrar tahlili farklı 3 incelemeden oluşur.
1. Görsel inceleme: İdrar tahlilindeki ilk inceleme idrarın görünüşü ile ilgilidir. İdrar görsel olarak incelenerek idrar rengi, saydamlığı veya bulanıklığı tespit edilerek rapor edilir. İdrardaki renk değişikliği ve idrarın bulanıklığı çeşitli problemlerin göstergesi olabilir.
2. Mikroskopik inceleme: İdrar tahlilindeki ikinci inceleme idrarda gözle görülmeyen maddelerin tespiti için yapılan mikroskopik tetkiktir. İdrarda kan hücreleri, bakteriler, idrarda kristaller bulunabilir ve tüm bunlar idrar yollarındaki çeşitli problemlerin göstergesidir. Mikroskopik inceleme ile idrarın bu tip maddeler açısından içeriği incelenir.
3. Kimyasal inceleme: İdrarın kimyasal özelliklerinin saptanması ve normalden farklı olup olmadığının anlaşılması için idrarın kimyasal analizinin de yapılması gerekir. Bunun için eskiden çeşitli kimyasal maddeler kullanılırken teknolojik ilerleme sayesinde tek bir çubuk üzerinde 10-15 çeşit kimyasal inceleme kolaylıkla yapılabilmektedir.
İdrar kimyasal incelemesinde idrarın asiditesi (pH) belirlenir, protein, şeker, idrarda bilirubin bulunup bulunmadığı araştırılır.
Yorum Gönder
Yorum Gönder