Normalden fazla idrar yapılması durumunda idrar miktarında artış olduğu anlaşılır. Bir kişinin 24 saat boyunca yaptığı idrar miktarı bellidir. Cinsiyete göre bu miktar değişiklik gösterse de genellikle 2000 mililitrenin (mL) altındadır. İdrar miktarında artış olmasına "poliüri" adı verilir. Günlük idrar miktarının genellikle 2500 mL'den fazla olmasına poliüri denir. Fazla idrar yapılmasının çeşitli sebepleri olabilir:
Günlük idrar miktarı artışının sebepleri nelerdir?
Fazla sıvı alımı idrar miktarında görülen artışın başlıca sebeplerindendir. Özellikle alkol kullanımı, kahve içilmesi yapılan idrar miktarını artırır çünkü hem alkol hem de kahve idrar söktürücüdür.
Bazı ilaçlar da idrar miktarını artırır. Özellikle idrar söktürücü olarak adlandırılan ve ödem çözmek için veya yüksek tansiyon hastalarında kullanılan ilaçlar günlük idrar hacminin artışına sebep olur.
Günlük idrar miktarının artışına sebep olan hastalıklar nelerdir?
- Mesane enfeksiyonları (sistit)
- İdrar sıkışıklığı
- Şeker hastalığı
- İntersisyel nefrit
- Böbrek yetmezliği
- Psikojenik sebepler
- Prostat büyümesi
- Bazı kanserler
Yukarıda sayılan hastalıklardan şeker hastalığı idrar miktarının artışına en sık sebep olan hastalıklardandır. kan dolaşımında yüksek olan şeker idrara da geçerse beraberinde su da idrara geçeceğinden idrar miktarında artış olur.
Diabetes insipidus denen hastalıkta vücut yeterli antidiüretik hormon (ADH) üretemediğinden günlük idrar hacmi artar çünkü ADH idrar hacmini düzenleyen bir hormondur.
Nefrojenik diabetes insipidus adı verilen durumda da böbrekler idrar miktarını ayarlayamaz ve idrar hacmi artar.
Yorum Gönder
Yorum Gönder