Normalde günde belirli bir miktar idrar yapılır. İdrar miktarı yetişkin erkeklerde 24 saatte 800-1800 mililitre (mL), yetişkin kadınlarda 600-1600 mL arasındadır. Kişinin aldığı sıvı miktarı başta olmak üzere, kullandığı ilaçlar, hava sıcaklığı, yaptığı fiziksel aktiviteler gibi etmenlere bağlı olarak idrar miktarı da değişiklik gösterir. Günde yapılan idrar miktarının 400 mL'nin altına düşmesine "oligüri" adı verilir. Günlük idrar miktarının 50 mL'nin altına düşmesine ise "anüri" denir.
Oligüri sebepleri nelerdir?
Günlük idrar miktarının azalmasının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler aşağıda sıralanmıştır:
Susuz kalma:
İdrar miktarının azalmasının başta gelen sebeplerindendir. Aşırı sıcak havalar, aşırı fiziksel aktivite gösterilen zamanlarda yeterli su içilmezse vücut kaybettiği sıvıyı yerine koyamaz. Yeteri kadar su içmemenin yanı sıra ishal olunması, kusma gibi sebeplerle vücuttaki su miktarı azalır. Bu durumda böbrekler idrar ile sıvı kaybını mümkün olduğu kadar azaltmak için idrar miktarını azaltır.
İdrar yolunda tıkanıklıklar:
İdrar yolları herhangi bir sebeple tıkanırsa idrar çıkışı azalır. İdrar yollarındaki tıkanıklık derecesine bağlı olarak idrar miktarındaki azalmaya ek olarak böbrek ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler de bulunur.
İlaçlar:
Bazı ilaçlar daha az idrar üretimine sebep olabilir. Non steroid antienflamatuar ilaçlar, ACE inhibitörleri, gentamisin gibi ilaçlar idrar üretiminde düşüşe sebep olup günlük idrar miktarının azalmasına yol açar. İdrar miktarında azalma olan kişiler bu durumu doktoruna bildirmelidir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder