Germ tüp testi, ya da Türkçe karşılığı ile çimlenme borusu testi, maya mantarlarından biri olan ve maya türleri arasında en çok rastlanan Candida albicans adlı mantarın tanımlamasında kullanılır. Candida albicans mantarının özelliği 35-37 derece aralıklarındaki sıcaklıklarda 3 saat bekletilirse çimlenme borusu oluşturmasıdır. Candida albicansların çimlenme borusu oluşturmasından dolayı, bu teste (germ tüp) çimlenme borusu testi denmektedir.
Germ tüp (çimlenme borusu) testi ile Candida albicanslar diğer maya mantarlarından kolayca ayrılabilmektedir. Çünkü Candida albicans dışındaki maya mantarlarının çimlenme borusu oluşturma özellikleri yoktur.
Germ tüp testinin avantajları nelerdir?
Germ tüp testinin (çimlenme borusu testi) en büyük avantajı, Candida albicans mantarının 3 saat gibi kısa sürede tanımlanabilmesidir.
Kolay olması, her yerde yapılabilmesi ve ucuz olması diğer avantajlarıdır.
Normalde maya mantarları nasıl tanımlanır?
Maya mantarları, rutin tanımlama işlemleri sırasında, mayalar için özel hazırlanmış besiyerlerine ekilir ve en az 48-72 saat bekletilerek tanımlanabilmektedir. Ayrıca otomatik mantar tanımlama cihazlarında da tanımlama işlemleri hem uzun sürmekte, hemde ekonomik olarak pahalı olmaktadır. Zaten otomatik mantar tanımlama cihazları da büyük sağlık kuruluşları dışında, her yerde bulunmamaktadır.
Germ tüp (çimlenme borusu) testi nasıl yapılır?
Öncelikle bu testin yapılabilmesi için, besi yerlerinde üreyen kolonilerin mikroskop altında kontrol edilip mantar hücreleri olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Mantar olduğu kesinleşince germ tüp (çimlenme borusu) test aşamasına geçilebilir. tüp (çimlenme borusu) testinin aşamaları sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Kaç hasta örneği varsa tüpler numaralanır ve tüplere 0.5 ml insan serumu konur.
- Kültürde üreyen maya kolonilerinden alınarak serumlu tüplere konulur.
- Etüvde 35-37 derecede en çok 3 saat bekletilir.
- 3 saat bekleme sonunda, tüpler etüvden çıkarılarak, örneklerden birer damla lam üzerine konulur ve üzerine lamel kapatılarak mikroskop altında incelenir.
Alttaki resimde çimlenme borusu oluşturmuş, mantar sporları görülmektedir.
Germ tüp test sonucu nasıl değerlendirilir?
Germ tüp (çimlenme borusu) testi pozitif diyebilmek için dikkat edilecek hususlar şöyle sıralanabilir:
- Çimlenme borusunun eni, çıktığı maya hücresinin yarısı kadar olmalıdır
- Çimlenme borusunun çıktığı noktada daralma ve boğum olmamalıdır
- Çimlenme borusunun kenarları birbirine paralel uzanmalıdır.
- Çimlenme borusu tek parça yani septasız olmalıdır.
Yukarıdaki hususlara uyan değerlendirmelerde germ tüp (çimlenme borusu) pozitif (+) ise maya mantarı Candida albicans denilir.
Germ tüp testi eğer negatif ise %100 Candida albicans değildir denilemez, çünkü Candida albicans türlerinin % 5 i çimlenme borusu oluşturmazlar. Bu %5 grubun Candida albicans olup olmadıklarını anlamak için ayrıca tanımlama işlemleri yapılmalıdır.
Germ tüp testi eğer negatif ise %100 Candida albicans değildir denilemez, çünkü Candida albicans türlerinin % 5 i çimlenme borusu oluşturmazlar. Bu %5 grubun Candida albicans olup olmadıklarını anlamak için ayrıca tanımlama işlemleri yapılmalıdır.
Yorum Gönder
Yorum Gönder