İdrarda bulunan çeşitli kimyasal maddeler bazen katılaşarak kristal haline gelebilir. İdrar kristalleri normal kişilerin idrarında zaman zaman görülebildiği gibi bazı kristaller önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. İdrarda görülen kristallerden biri de amorf ürat kristalleridir. Amorf ürat kristalleri asit özellikteki idrarlarda görülebilen kristallerdendir. Aşağıdaki resimde idrarın mikroskop incelemesinde amorf ürat kristalleri görülmektedir.
İdrarda amorf ürat kristalleri olduğu nasıl anlaşılır?
Amorf ürat kristalleri, diğer kristallerde olduğu gibi idrar örneğine çıplak gözle bakarak anlaşılmaz. Ancak idrar santrifüj edildikten sonra tüpün dibinde tuğla veya kiremit renginde çökelti oluşması durumunda idrarda amorf ürat kristali olabileceği düşünülür. İdrarda amorf ürat kristallerinin varlığı idrarın mikroskopik incelemesi ile tespit edilebilir. Alttaki resimde mikroskop altında amorf ürat kristalleri görmektesiniz.
Amorf ürat kristalleri mikroskopta nasıl görülür?
İdrar mikroskopla incelendiğinde sarı, turuncu, kahve rengi veya tuğla renginde görülebilir. Özellikle amorf fosfat kristalleri ile karıştırılabilirler. Ancak fosfat kristallerinin alkali idrarlarda görülebileceği akılda tutulmalıdır.
İdrarda amorf ürat kristali bulunmasının bir sebebi asit özellikteki bir idrarın düşük sıcaklıkta uzun süre bekletildikten sonra tahlil yapılmasıdır. Bu sebeple idrarda amorf ürat tahlili yapılacak olan idrar örneklerinin tahlil öncesi uzun süre buzdolabında bekletilmesi pek önerilmez.
Yorum Gönder
Yorum Gönder