İdrarda silindirik yapılarıyla dikkat çeken partiküller mevcut olabilir. Bunlara yapılarından dolayı silendir adı verilir. Silendirler bazı böbrek rahatsızlıklarında hastalığa teşhis koymayı kolaylaştırır. Böbrek tübüllerinde meydana gelen silendirler içerdikleri partiküllere göre isimlendirilir. Hücresel içerikleri ile dikkat çeken silendirlerden biri de lökosit silendirleridir. Lökosit silendirlerinde değişik miktarlarda akyuvarlar bulunur.
İdrarda lökosit silendirleri nasıl tespit edilir?
Çıplak gözle görülemeyen lökosit silendirleri ancak mikroskop yardımıyla görülebilirler. Tam otomatik idrar analizörleri de idrar örneğinde silendir olduğunu tespit edebilir ancak silendir tipi laboratuvar çalışanı tarafından belirlenir.
Lökosit silendirleri mikroskopta nasıl görülür?
Lökosit silendirleri hyalen bir matriks ile birlikte çeşitli miktarlarda akyuvarlardan meydana gelir. Bazen silendirdeki lökosit miktarı çok yoğun olduğundan silendirin matriksi görülemeyebilir. Silendirdeki lökositler bazen çok rahat tanınır fakat bazen lökositlerin dejenere olması nedeniyle tanınması zorlaşabilir.
İdrarda lökosit silendirleri kimlerde görülür?
Üst idrar yolları akut enfeksiyonlarında lökosit silendirleri görülür. Ayrıca akut proliferatif lupus nefriti, akut enfeksiyon sonrası glomerülonefrit veya akut intersisyel nefrit gibi böbrek hastalıklarında da lökosit silendirleri görülebilir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder