İdrarda bulunabilen kristallerden biri de sistin kristalleridir. Sistin vücuda gerekli olan amino asitlerden biridir. Sistin idrara geçecek olursa sistin kristalleri şeklinde görülebilir. Çoğunlukla genetik kalıtsal bir hastalık olan "sistinüri"de idrarda sistin kristallerine rastlanır. Bu hastalarda sistin kristallerinden oluşan taşlar idrar yollarının çeşitli yerlerinde bulunabilir. Sistin kristalleri sistinüri hastalığı bulunan kişiler için tipiktir. Alttaki resimde sistin kristalleri görülmektedir.
İdrarda sistin kristallerinin görülmesinin sebebi nedir?
Amino asitler böbreklerden süzülse de geri emilerek vücuttan kayıpları önlenir. Ancak genetik bir hastalık olan sistinüri hastalığında sistin böbrek tüplerinden geri emilemediği için idrarla atılır. Normal idrar pH'sında çözünemeyen bir aminoasit olduğu için sistin kristalleri şeklinde idrarda bulunur. Çocukluk çağı böbrek taşlarının %10'a yakınının sebebi sistin taşlarıdır. Sistin taşları ilerleyen dönemde böbrek yetmezliğine sebep olduğundan çok önemlidir.
İdrarda sistin kristalleri nasıl görülür?
İdrarda bulunan kristaller çıplak gözle görülemezler. Diğer tüm idrar kristallerinde olduğu gibi sistin kristalleri de mikroskopta görülebilir. İdrardaki sistin kristalleri düzensiz kenarlı, ince, renksiz, altıgen plaklar şeklinde görülürler. Sistin kristalleri izole olabildikleri gibi üst üste veya küme halinde olabilirler. Resimde farklı şekillerdeki sistin kristalleri görülmektedir.
İdrarda sistin kristalleri olanlarda neler yapılabilir?
İdrarında sistin kristalleri olanlarda taş oluşumu önlenmeye çalışılır. Bunun için yeterli miktarda sıvı alınmasının yanında idrara alkali özellik kazandırılması ve uygun diyet uygulaması yapılır. Tedavinin en önemli basamağı bol su içilmesidir. Günde 3 litreden az olmamak koşulu ile su içilmelidir. Akşam yatarken ve gece su içilmesi gibi uygulamalar da önemlidir. Diyette tuz ve protein kısıtlaması da uygulanan tedavi şekillerindendir. İdrarın alkali özellik kazanabilmesi için soda, bitkisel çaylar ve turunçgillerin suyu önerilir ancak alkali idrarda kalsiyum fosfat taşları ve idrar yolları enfeksiyonları gelişebileceğinden hastalar dikkatle takip edilir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder