-->

24 saatlik idrarda fosfor testi

24 saatlik idrarda fosfor testi bir gün boyunca yapılan idrardaki fosfor seviyesini belirleyerek kan fosfor düzeyinin düşüklük veya yüksekliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. 24 saatlik idrarda fosfor testi için 24 saatlik idrarın eksiksiz biriktirilmesi gerekir. 24 saatlik idrarda fosfor testi ile birlikte kan fosfor seviyesi de ölçülmelidir. Bu sayede idrar fosfor test sonucu daha iyi değerlendirilebilir. Böbrek taşı bulunan hastaların değerlendirilmesi amacıyla da 24 saatlik idrarda fosfor testi istenebilir. 

idrarda fosfor

24 saatlik idrarda fosfor testi için idrar nasıl verilir?


Her idrar yaptığınızda atılan fosfor miktarı değişiklik gösterebilir. Bu sebeple idrarla atılan fosfor miktarını belirlemek için en iyi yol gün boyunca yapılan her idrarı toplamak ve 24 saatte biriken idrarda fosfor testi yapmaktır. 
Bunun için bir pazar günü seçilebilir. Sabah uyanıldığında gece boyunca mesanede biriken ilk idrar tuvalete yapılır. Ondan sonraki tüm idrarlar uygun bir kapta toplanır. Hangi kabın uygun olduğunu sitemizdeki konu ile ilgili başlıkta bulabilirsiniz. Ertesi sabah kalkınca bu kez ilk idrar da toplanır ve 24 saatlik idrarda fosfor testi için laboratuvara götürülür.

24 saat idrar fosfor testi

İdrar fosfor atılımının doğru değerlendirilebilmesi için böbreklerin yeterli çalışıyor olması gereklidir. Bunun göstergesi olarak kreatinin klirensinin 40-50 mL/dakikanın üzerinde olup olmadığına bakılabilir.

24 saatlik idrarda fosfor testinin normal değer aralığı nedir? 


Normalde 24 saatlik idrarda fosfor testi sonucu günde 1100 mg’ın altında olmalıdır. Bu değerin üzerinde çıkan sonuçlar idrarla fosfor atılımının arttığını gösterir. 

24 saatlik idrarda fosfor sonucunuz neden yüksek çıkar?  


Normalde böbreklerde kandan süzülen fosforun %80’i böbrek proksimal hücreleri tarafından geri emilerek kana geri gönderilir. Böylece fosfor kaybı önlenmiş olur. Aşağıdaki faktörler bu geri emilimi engeller ve idrarla fosfor atılmasına sebep olurlar. Bu durumda idrarda yüksek fosfor çıkar. 

  • Ailesel hipofosfatemi,
  • Fankoni Sendromu,
  • Fosfor içeren besinlerden zengin beslenme,
  • Potasyum içeren besinlerden fakir beslenme,
  • X’e bağlı hipofosfatemik rikets,
  • Hücre dışı hacim artışı,
  • Yüksek parathormon düzeyi,
  • Kırık veya felç sonrası hareketsiz kalma,
  • Tümör sebebiyle oluşan osteomalasi.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN