-->

24 saatlik idrarda kalsiyum testi

24 saatlik idrarda kalsiyum testi ile gün boyu yapılan idrardaki kalsiyum seviyesi ölçülür. 24 saatlik idrarda kalsiyum testi kalsiyum oksalat veya kalsiyum fosfat yapısındaki böbrek taşı oluşma riskinin değerlendirilmesinde ve kemik erimesi gibi kemik hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır.

kalsiyum kimyasal formülü

Kalsiyumun önemi nedir?


Kalsiyum vücudumuzda en çok bulunan elementlerden beşincisidir. Kalsiyumun vücutta birçok işlevi vardır. En önemlisi kemiklerin kuvvetli olmasını sağlamaktır. Ayrıca çeşitli enzimlerin işlev görmesi için gereklidir. Vücuttaki kalsiyumun miktarı kontrol altında olup D vitamin ve parathormon bu işle görevli moleküllerdir. Kalsiyum idrar ve gaita ile vücuttan atılabilir.

idrarda kalsiyum

24 saatlik idrarda kalsiyum testi için idrar nasıl verilmelidir?


Adından da anlaşılabileceği gibi bu test için idrar örneği vermek gerekir. Fakat öncelikle idrar örneği gün boyu uygun bir kapta toplanmalı ve ertesi gün tahlilin yaptırılacağı laboratuvara toplanan tüm idrar götürülmelidir. Diğer tüm 24 saatlik idrar testlerinde olduğu gibi bunda da 24 saat boyunca yapılan tüm idrarın toplanması son derece önemlidir.

24 saatlik idrarda kalsiyum testinin normal değer aralığı nedir?


Erkelerde ve kadınlarda 24 saatlik idrarda kalsiyum normal değerleri değişir.
Erkeklerde normal değer günde 250 miligramın altındadır.
Kadınlarda normal değer günde 200 miligramın altındadır.

24 saatlik idrarda kalsiyum miktarı neden önemlidir?


İdrarla kalsiyum atılımının artışı böbrek taşlarına ve kemik erimesine yol açabilir. Erkelerde günde 250, kadınlarda günde 200 miligramın üzerindeki idrar kalsiyum düzeyleri böbrek taşı oluşma riskini artırmaktadır.    

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN