Magnezyum (Mg) önemli elektrolitlerden biri olup vücutta bazı enzimlerin çalışması için gereklidir. Vücuttaki magnezyumun %70 kadarı kemiklerde bulunur. Kandaki magnezyum seviyesi besinlerle alınan magnezyumun yanı sıra özellikle böbrekler tarafından atılan magnezyum arasındaki dengeye göre ayarlanır. Bazı hastalıklar idrar ile magnezyum kaybına sebep olabilir. İdrarla magnezyum atılımı hakkında fikir sahibi olmak için 24 saatlik idrarda magnezyum testi yapılır. Anormal serum magnezyum seviyesinin nedenini araştırmak, besinlerle alınan magnezyumun yeterli olup olmadığının belirlenmek ve böbrek taşlarının oluşumunu araştırmak gibi çeşitli durumlarda 24 saatlik idrarda magnezyum testi yapılabilir.
Hangi durumlarda idrar ile magnezyum atılır?
- Hiperaldosteronizm,
- Çeşitli antibiyotiklerin kullanımı,
- İdrar söktürücü kullanımı,
- Doğumsal hastalıklar,
- Hiperparatiroidizm,
- Kronik alkol kullanımı,
- Bağırsaklardan yağ emiliminin bozukluğu,
- Kronik ishal.
Test için gerekli örnek nedir?
24 saatlik idrarda magnezyum testi için idrar örneği gereklidir ancak bu idrar örneği 24 saat boyunca yapılan tüm idrar olmalıdır. Bunun için bir gün boyunca yapılan idrar özel bir idrar toplama kabında toplanarak laboratuvara teslim edilir. Özel toplama kabı bulunamazsa temiz bir su şişesi de kullanılabilir. 24 saat boyunca yapılan tüm idrarı toplanması sonuç açısından büyük önem taşır. Toplama süresinde toplama kabı serin bir yerde saklanmalıdır. İdrar toplama için en uygun gün genellikle pazar günüdür.
24 saatlik idrarda magnezyum testinin normal değer aralığı nedir?
24 saatlik idrarda magnezyum normalde 24 saatte 51-269 miligram (mg) arasındadır.
24 saatlik idrarda magnezyum test sonucu nasıl değerlendirilir?
İdrar magnezyum sonucu serum magnezyum sonucu ile birlikte değerlendirilmelidir.
Serum magnezyum sonucu düşük çıktığında, 24 saatlik idrarda magnezyumun 24 mg’ın üzerinde olması böbreklerden magnezyum kaybı olduğunu düşündürür.
Eğer 24 saatlik idrardaki magnezyum düşükse bu durumda besinlerle magnezyumun az alındığı veya sindirim sisteminden magnezyum kaybı olduğu anlaşılır.
İdrarda magnezyum atılımı az ise kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat birikimi sonucu böbrek taşları oluşabilir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder