-->

Gebelik şeker hastalığının riskleri nelerdir?

Gebelik şeker hastalığı (gestasyonel diabetes mellitus) hamilelik sırasında ortaya çıkarak yüksek kan şekerine sebep olur. Bu sebeple anne ve bebekte sağlık problemlerine yol açar. Eğer erken dönemde tespit edilirse alınan önlemler sayesinde durum en az zararla atlatılır. Aksi halde gebelik şeker hastalığı aşağıda sayılan problemlere yol açabilir. 

Gebelik şeker hastalığı hamileliği nasıl etkiler?


Gebelik şeker hastalığı olan hamilelerin çoğu normal bir hamilelik dönemi geçirerek sağlıklı bir doğum yapar ve bebekleri de sağlıklı olur. Ancak bazı gebelik şeker hastası olan gebelerde aşağıda sayılan problemler görülebilir:

1. Bebek normalden büyük olur.

büyük bebek gebelik şekeri

Annenin yüksek kan şekeri bebeğe geçince bebeğin pankreasından fazla miktarda insülin üretilmesi ve salgılanmasına yol açar. bu durumda bebek haddinden fazla büyür. Bebeğin büyük olması normal doğumda güçlüklere neden olur. Bu sebeple anneye sezaryen operasyonu yapılması gerekir. Sezaryen annenin karnında ve rahminde bir kesi yapılarak bebeğin buradan çıkarılmasıdır. Ülkemizde doğumların önemli bir kısmı sezaryenle yapılıyor olsa da aslında sezaryen çeşitli riskleri olabilen bir operasyon olup sadece normal doğumun riskli olduğu gebelere yapılması gerekir.

2. Polihidramnios gelişir.

Amniyon sıvısının fazla olmasına “polihidramnios” adı verilir. Amniyon sıvısı rahim içinde bebeği saran bir sıvıdır. Bu sıvının fazla olması erken doğum veya doğum sırasında bazı problemlere yol açabilir.

3. Erken doğum olabilir.

Gebelik şeker hastalığı olanlarda erken doğum riski bulunmaktadır. Erken doğum normalde 40 hafta olan gebelik süresinin erken sonlanması ve genellikle 37 haftadan önce doğum olayının gerçekleşmesidir. Erken doğan bebeklerin çoğu normal zamanda doğan bebeklere göre biraz daha geç gelişir ancak çoğu zaman akranlarını geçer. Ancak erken doğan bebekler dış etkilere karşı biraz daha duyarlı olduklarından bazı sağlık problemleriyle karşılaşma riskleri daha fazladır. Respiratuar distres sendromu adı verilen durum bunlardan biridir ve bebekte solunum zorluğu bulunur. Erken doğan bebeklerin akciğerleri yeterli olgunluğa erişmediği için bebekler bir süre solunum desteği almak zorunda kalırlar.

4. Hipoglisemi gelişebilir.

Gebelik şeker hastalığı olan hamilelerin bebeklerinde “hipoglisemi” yani düşük kan şekeri olabilir. Doğumdan hemen sonra görülen bu durum bebeğin kendi insülin üretiminin yüksekliği sebebiyle olur. Bu tehlikeli bir durum olabileceğinden bebeğin kan şekerinin ölçülmesi durumu açıklığa kavuşturacaktır.

5. Tip 2 şeker hastalığı riski yüksektir.

Gebelik şeker hastalığı olan annelerin bebekleri büyüdükten sonra Tip 2 şeker hastalığı gelişmesi açısından daha fazla riske sahiptirler.

6. Yüksek tansiyon ve preeklampsi gelişebilir.
Anne açısından gebelik şeker hastalığının en büyük risklerden biri de yüksek tansiyon ve preeklampsidir. Bu durum annenin ve bebeğin hayatını tehdit edebilir. Bu sebeple dikkatli olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.       

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN