-->

Hipoglisemi nedir?


Sağlıklı kişilerde kan dolaşımındaki şeker miktarı belirli bir seviyede bulunur. Kanda şeker seviyesinin belirli bir düzeyin altına düşmesine "hipoglisemi" adı verilir. Kan şekeri ölçümü genellikle aç karnına yapılır. Aç karnına yapılan şeker tahlili normal bir kişide 70-100 mg/dL arasında çıkar. Açlıkta yapılan kan şeker sonucunun 70 mg/dL’nin altında çıkması hipoglisemi olarak adlandırılır. Hipoglisemi, tıbbi olarak “acil” bir durum olup hızla normale döndürülmesi gerekir. Bunun sebebi beyne yeterli miktarda şeker sağlamaktır. Eğer beyne yeterli miktarda şeker gitmezse beyin fonksiyonları bozulur.

Hipoglisemi sebepleri nelerdir?


Bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan insülin dozunun yanlışlıkla fazla yapılması hipoglisemi sebeplerinin başında gelir. İnsülinin görevi kan şeker seviyesinin düşürülmesidir. Ancak bu iş için belirli dozlar kullanılır. Kullanılması gereken dozdan fazla insülin kullanıldığında kan şekeri çok fazla düşer ve hipoglisemi durumu ortaya çıkar.
Pankreasta insülin üretiminin herhangi bir nedenle bir artması, bazı doğumsal hastalıklar, bazı ilaçlar, hormon eksiklikleri, çok uzun süre aç kalmak ve bazı enfeksiyonlar da hipoglisemiye neden olabilir.

kan şekeri düşüklüğü

Hipoglisemi belirtileri nelerdir?


Kan şekeri normalin altına düştüğünde; baş dönmesi, baş ağrısı, tedirginlik hali, sinirlilik, huy değişikliği, güçsüzlük, bitkinlik, açlık hissi, görme bozukluğu, terleme, titreme gibi belirtiler görülür. Tıbbi olarak acil bir durum olan hipogliseminin şiddeti artarsa kişiyi komaya sokabilir. Bu sebeple hipoglisemi belirtilerinin bilinmesi son derece önemlidir. Bu belirtiler hemen fark edilebilirse önlem alınabilir.

Hipoglisemi durumunda alınabilecek önlemler nelerdir?


Hipoglisemi durumu ile karşılaşma riski olan kişiler belirtileri fark ettiğinde en kısa zamanda kan şekerini yükseltmeye çalışmalıdır. Bunun için o an elinin altında olabilecek toz şeker, bal veya bir avuç kuru üzüm yiyerek hızla kan şekerini yükseltmelidir. Böylece, hipoglisemi durumu ağırlaşmadan tedavisi yapılmış olur.
Ağır hipoglisemi durumlarında tedavi bir sağlık kuruluşunda yapılarak kan şeker düzeyi yükseltilir ve bunun yanında hipogliseminin sebebi araştırılarak tekrar meydana gelmesi engellenebilir.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN