Kan kültürü nedir?
Kan kültürü kan dolaşımında mikroorganizma bulunup bulunmadığını belirleyen çok önemli bir testtir. Kan kültürü yapılmasındaki temel amaç, kanda bulunan mikroorganizmaları belirledikten sonra, antibiyogram denilen ilaç duyarlılık testi ile hastalığın uygun ilaçlarla tedavi edilmesine yardımcı olmaktır.
Kan kültürü kaç kez alınmalıdır?
Kan kültürü alma sayısı hastanın klinik durumu, durumun aciliyeti gibi faktörlere göre farklılık göstermektedir. Kan kültürü için her iki koldan 2'şer şişe olmak üzere alınır. Şişelerden biri aerob, diğeri anaerob mikroorganizmalar için olup toplamda bir kerede 4 şişe alınması gerekir.
Kan kültürü şişelerine ne kadar kan konulmalıdır?
Alınacak kan hacmi kültürlerin duyarlılığını etkilemektedir. Önerilen kan miktarı sadece aerobik ekim için her şişeye;
Erişkenlerden 10 ml,
Yenidoğanlarda 1-2 ml,
Bebeklerde 2-3 ml,
Çocuklarda 3-5 ml kan konulmalıdır.
Kan kültürü nasıl alınır?
Kan kültürü almadan önce tüm diğer kültürlerde olduğu gibi örnek alınacak bölge ve kan kültürü şişeleri alkolle, antiseptikle temizlenmesi gerekmektedir. Kanı alacak kişi kişisel hijyene dikkat etmeli, eldiven kullanmalıdır. Başka bir sebep yoksa kan koldaki toplardamarlardan uygun zamanda alınmalıdır. Kan örneğinin alım zamanı üşüme, titremenin olması ve ateşin yükselmeden önce veya ateşin yükselmeye başladığı zamandır.
Kan kültürü testi nasıl yapılır?
Kan kültürü testi büyük sağlık kuruluşlarında manuel ve otomatik yöntemlerle yapılabilmektedir. Mikrobiyoloji laboratuvarına gelen kan kültürü örnekleri, uygun besiyerlerine ekilir. Yeterli süre bekletildikten sonra, üreme durumları kontrol edilir, üreme olanlara ek testler de yapılarak mikroorganizmaların isimleri bulunur. İsimleri bulunan mikroorganizmaların ilaç duyarlılıkları için antibiyogram yapılır. Antibiyogramda mikroorganizmaların farklı ilaçlara karşı dirençleri ölçülür. Alttaki resim kan kültüründe üreyen bakteriye yapılan ilaç duyarlılığı yani antibiyogram görülmektedir.
Sonuçlar nasıl değerlendirilir?
Tüm kültür tahlillerinde olduğu gibi kan kültüründe de;
Üreme yoksa: sonuç "negatif" ya da "üreme olmadı",
Üreme varsa: sonuç "pozitif" ya da "üreme oldu",
Üreme var ama bulaştan kaynaklanıyor ise: "kontaminasyon olarak değerlendirildi" şeklinde sonuç verilir.
Üreme varsa üreyen bakterinin adı ve ilaç duyarlılıkları liste halinde rapora eklenir.
Kontaminasyonda ise yeni örnek ile tekrar edilmesi istenir. Alttaki resimde kan kültüründe üreme olmuş bakteriler görülmektedir.
Kan kültürü ne kadar sürede sonuçlanır?
Bu süre kan kültüründeki mikroorganizmaların ne kadar yoğun üreyebildiğine göre değişir. Kültürde bakteri ürerse 48 saat, mantar ürerse 72-96 saatte çoğunlukla sonuçlanabilmektedir. Günümüzde her biri farklı yöntemlerle çalışan otomatik cihazların kulanılması, kan kültürü testinin çıkma süresini oldukça kısaltmıştır
Yorum Gönder
Yorum Gönder