-->

Diyabetik retinopati belirtileri

Gözün retina  tabakasındaki kan damarları şeker hastalığında hasar görür ve bu hasara "diyabetik retinopati" adı verilir. Diyabetik retinopatiye bağlı retinada meydana gelen hasar da yavaş ilerlediği için erken dönemde belirti vermez fakat zamanla ilerler ve en sonunda körlükle sonuçlanabilir. Diyabetik retinopati belirtileri önemlidir, erken dönemde fark edilmesi tedbir alınabilmesini sağlar. Böylece hasarın ilerlemesi geciktirilebilir.

Şeker hastalığına bağlı retinopati belirtileri nelerdir?


Erken dönemde fazla belirti yoktur bu sebeple kişi retinada hasar olduğunu anlayamaz. Görme duyusu etkilenmeye başladığı zaman retinada bir problem olduğu anlaşılır ve aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Görme bulanıklığı,
Görmede dalgalanmalar,
Görme alanında lekeler olması,
Görme alanında karanlık alanlar olması,
Renkli görmede sorunlar,
Görme kaybı.


Diyabetik retinopati tipleri nelerdir?


1.Erken retinopati: Retinadaki kan damarlarının duvarlarının zayıflamaya başladığı aşama olan erken retinopati aşaması sık görülen bir durumdur. Retina damarlarının duvarında "anevrizma" adı verilen küçük çıkıntılar meydana gelebilir ve bunlarda retina içine kanama olabilir. Bu evrede retinada yeni damar oluşumu yoktur.

2.İleri retinopati: Erken retinopati ilerleyerek ileri retinopati haline gelebilir. Retinadaki hasarlı damarlar işlev göremez hale gelir ve bunların yerine yeni kan damarları oluşmaya başlar. Bu yeni damarların yapısı normal olmadığından göz içine sızıntılara sebep olur. Göz içi basıncı artar ve "glokom" adı verilen göz tansiyonu meydana gelebilir. Göz içi basınç artışı görme sinirine baskı yapar ve siniri hasara uğratarak görme kaybına yol açar.

Diyabetik retinopati riskini artıran faktörler nelerdir?


Şeker hastalığının süresi: Diyabetik retinopati riski kaç senedir şeker hastası olunduğuna paralel olarak yükselir. Tip 1 şeker hastası olanların %90'ı 10 yıl sonunda, insülin kullanan Tip 2 şeker hastalarının %79'u ise 10 yıllık süre sonunda diyabetik retinopati riski ile karşı karşıyadır.

Kan şekeri seviyesi: Kan şeker seviyesi yüksek olan şeker hastalarının riski yüksektir. Şeker hastalarının kan şekerindeki değişiklikler HbA1c testi ile anlaşılabilir. HbA1c seviyesi %8 olanların diyabetik retinopati riski, HbA1c düzeyi %7 olanlara göre %40 daha fazladır. Buradan hareketle kan şekeri kontrolunun ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.

Yüksek tansiyon: Diyabetik retinopati gelişme riski yüksek tansiyonu da bulunan şeker hastalarında daha fazladır. 

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN