Gebelik şeker hastalığı hamilelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığıdır. Gebelik şeker hastalığı yüksek kan şekerine sebep olup anne adayı ve bebeğin sağlığını etkiler. genellikle sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesi, egzersiz programları veya ilaç kullanarak gebelik şeker hastalığını kontrol altına alabilir. Bunun için gebelik şeker hastalığının erken tespit edilip buna göre önlemlerin alınması gerekir. Hamilelik sona erdikten sonra kan şekeri genellikle normale döner fakat gebelik şeker hastalığı olanlar Tip 2 şeker hastalığı riski taşır. bu sebeple doktorun önereceği şekilde kan şekeri kontrollarına devam edilir.
Gebelik şeker hastalığı hamileliğin hangi döneminde görülür?
Hamileliğin herhangi bir zamanında gebelik şeker hastalığı gelişebilir. Ancak genellikle gebeliğin ikinci yarısında daha sık görülür. Buna göre 9 aylık bir gebelik süresi düşünülecek olursa gebelik şeker hastalığı hamileliğin 4. ayından sonra karşımıza çıkabilir.
Gebelik şeker hastalığının sebebi nedir?
Gebelikte vücudun insülin hormonuna olan ihtiyacı artar. Hamilelikte pankreas bezi yeterli insülin üretemezse gebelik şeker hastalığı ortaya çıkar.
Gebelik şeker hastalığı risk faktörleri nelerdir?
Gebelik şeker hastalığının kesin sebebi bilinmemektedir. Bazı gebeliklerde şeker hastalığı gelişirken bazılarında gelişmemektedir. Aşağıda gebelik şeker hastalığı gelişmesini artırabilecek risk faktörleri belirtilmiştir. Bu risk faktörlerine sahip olan gebelere gebelik şeker hastalığı açısından tarama yapılmalıdır.
Yaş:
25 yaşın üzerindeki hamilelerde gebelik şeker hastalığı gelişme riski daha fazladır.
Ailede şeker hastalığı bulunması:
Anne babasında veya kardeşlerinde şeker hastalığı bulunanlarda gebelik şeker hastalığı gelişme riski daha fazladır.
Önceki gebeliğinde gebelik şeker hastalığı olması:
Bir önceki hamileliğinde gebelik şeker hastalığı olan kişilerin sonraki gebeliklerinde de gebelik şeker hastalığı gelişme riski yüksektir.
Aşırı kilo:
Vücut ağırlığı fazla olan gebelerde Gebelik şeker hastalığı gelişme riski daha fazladır. Bu durum Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30'un üzerinde olanlarda daha belirgindir.
Gebelik şeker hastalığı belirtileri nelerdir?
Genellikle bir belirti görülmez. Gebelik şeker hastalığı olduğu çoğunlukla yapılan kan şekeri kontrolunda ortaya çıkar. Bazı gebelerde kan şekeri yüksekliğine bağlı olarak aşırı susama, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
Yorum Gönder
Yorum Gönder