-->

Sıcak havanın şeker hastalarına etkisi

Sıcak yaz günleri birçok kişi için tatil fırsatıdır. Çoğu kişi tatilini deniz kenarında geçirir ve denize girerek serinlemeye çalışır. Bazıları güneşlenerek sağlıklı gözüken bronz bir tene kavuşur. Ancak ister tatilde olsun, ister günlük hayatta olsun sıcak havanın şeker hastalarına etkisi olduğu bilinmelidir. Bunun en başta gelen sebebi sıcaklık nedeniyle aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybıdır. Bir de buna kan şekerinin yüksekliği eklenirse şeker hastalarında çeşitli problemler ile karşı karşıya kalınır. Kan şekeri yüksekliği yanında sıcak havalarda kan şekeri düşüklüğü de yaşanabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Sıcak havalarda kan şekeri neden düşer?


Özellikle insülin kullanan şeker hastalarında kan şekeri düşüşü (hipoglisemi) olabilir. Sıcak havalarda vücudun metabolizması hızlanır. Bu durumda insülin daha fazla emilerek hipoglisemiye yol açabilir. Özellikle sıcak havada egzersiz de yapılıyorsa kan şekeri daha da düşebilir.

sıcak hava kan şekerine etkisi

Sıcak havalarda görülen hipoglisemi belirtileri nelerdir?


Sıcak havalarda hipoglisemi belirtilerinin anlaşılması zor olabilir. Terleme ve yorgunluk hissi sıcak havalarda sık sık görüldüğünden terlemenin şeker düşüşünden mi, sıcaktan mı olduğunu anlamak zor olabilir. Bu sebeple hipoglisemi belirtileri açısından uyanık olunmalıdır.

Sıcak havalarda kan şekeri kontrolu için neler yapılabilir?


Sıcak havalarda bol su içilmeli ve böylece vücudun terleme yoluyla kaybettiği sıvı yerine konmalıdır. Bu sayede sıcak çarpması önlenebileceği gibi kan şeker kontrolu da sağlanır.

Sıcak havalarda normal kullanılan insülin dozunda değişiklik yapmak gerekebilir.


sıcak hava kan şekeri insülin

Bunun için sıcak havalarda farklı zamanlarda sık sık kan şekeri ölçümü yaparak kan şeker düzeyinizi belirleyerek sonuçlarla birlikte doktorunuza başvurmanız gerekir.

Düşen kan şekerini yükseltmek için yanınızda şeker tabletleri veya şekerli bir içecek bulundurmanızda fayda vardır.

Sıcak havaların şeker ölçüm cihazları ve test çubuklarını da etkilediği unutulmamalıdır. Bu sebeple cihaz ve test çubukları gölgede tutulmalı, güneşte bırakılmamalıdır.

İnsülin kullanan şeker hastaları insülinlerini soğukta saklamalı, sıcakta bırakmamalıdır. İnsülinin saklama sıcaklığı 2-8 derece arasındadır ve bu evlerimizdeki buzdolabı sıcaklığıdır. İnsülinini yanında taşıması gerekenler bu koşulu sağlamalıdır. Aksi halde yapılan insülin işe yaramayacak ve kan şekerini düşürmede etkili olmayacaktır.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Yorum Gönder

EMAİL gönder yazılar ADRESİNE GELSİN